M Leuven

Haal het Museum naar je toe
Waar we mee hielpen
  • UX concept
  • Webdesign
  • Development
  • Project Management

Sinds 2009 vind je in M Leuven oude en nieuwe kunst zij aan zij. Na 10 jaar werd een nieuwe huisstijl voorgesteld en nu was ook de website aan de beurt voor een opfrisbeurt.

Naast een nieuwe frisse stijl voor de website, gebeurde er ook achter de schermen een hele hoop spannende dingen.

Iedereen, van bezoeker tot onderzoeker, kan door de M-collectie grasduinen. De collectie werd gedigitaliseerd en ontsloten. De informatie wordt bijgehouden met behulp van Axiell software, de beeldendatabank wordt gecentraliseerd op het ResourceSpace systeem. Wij zorgden ervoor dat deze twee aan elkaar verbonden werden en het resultaat kan je hier doorzoeken!

Mockup van het conceptdocument

Voortraject met Lastpak, User testing op wireframes en design

Voor de concepting en het opmaken van de informatiearchitectuur namen we Studio Lastpak onder de arm. Zij hebben op basis van eerder onderzoek van M archetypes gedefinieerd met elk hun eigen noden, drempels en vragen voor de website. 
Daar gingen wij dan weer mee aan de slag om een uitgebreide wireframe oefening te maken, die we in co-creatie tot een finaal voorstel hebben uitgewerkt. Zowel op de wireframes als designs werden twee user testing rondes voorzien, geen steen werd niet omgedraaid.

Screenshot collectiedatabank

Digitale ontsluiting

M Leuven heeft meer kunst in eigendom dan het op dit moment tentoonstelt. De omvangrijke collectie werd gedigitaliseerd en gecatalogeerd om open te stellen naar het grote publiek. In de nieuwe collectiedatabank kan op een overzichtelijke en toegankelijke manier gezocht worden op een hele hoop parameters. Voor de metadata werd Axiell Collections gebruikt, voor de afbeeldingen werd een ResourceSpace opgezet. Je kan de kunstwerken tot in de kleinste details bekijken dankzij de IIIF technologie. Uren pret gegarandeerd!

Beeldendatabank in de cloud

Niet alleen de foto’s van kunstwerken kregen hun plaats op ResourceSpace, ook de mediaschijf werd naar de cloud verhuisd. Op deze manier worden beeldenrechten en copyrights op één centrale plek bijgehouden voor deze beelden.

 

Contentmigratie

De bestaande website had al een enorme schat aan informatie in drie talen over de afgelopen jaren in het museum. Het zou zonde geweest zijn om deze integraal de vuilbak in de kiepen, dus schreven we een aangepaste module om deze content (inclusief afbeeldingen) van Drupal 7 naar Drupal 9 te migreren.

 

Laat je 24/7 inspireren

Naast de papieren versie van het Magazine, kan je ook digitaal grasduinen in het onmetelijke aanbod van M.
Lees interviews met kunstenaars, ga behind the scenes en ontdek hoe de tentoonstelling werd opgebouwd. Wandel in VR door tentoonstellingen, luister naar podcasts of leer bij over museumjargon. Er is nu al een aanbod om U tegen te zeggen, en het blijft aan de lopende band groeien. Ga zeker eens een kijkje nemen.